sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Dragostea parinteasca

"Un batran care agonisise in viata destul de multa avere, ce s-a gandit? S-o imparta copiilor sai cat mai traieste, contand bineinteles pe dragostea lor de fii, ca vor avea grija de el pana la moarte. I-au promis. Dupa ce s-au vazut insa in stapanirea tuturor bunurilor, l-au luat pe batran, l-au inchis in cea mai intunecoasa, cea mai proasta, in cea mai urat mirositoare camera, dandu-i din cand in cand cate un blid de mancare.
Ce s-a gandit atunci batranul? Si-a confectionat o lada pe care a bagat-o sub pat. S-a dus la un vecin prieten caruia i-a spus cu durere cum il trateaza copiii dupa ce le-a dat totul, si l-a rugat: “Imprumuta-mi 200 kg de argint in monezi si maine ti le aduc inapoi”. Acela i-a imprumutat banii. Batranul a venit acasa si a inceput sa-si numere argintii cu mare zgomot, asa incat fii, in aceiasi casa, sa auda. Au privit prin gaura cheii si au vazut ca batranul are foarte multi bani. L-au vazut si cum i-a pus in lada respectiva, cum a incuiat-o si cum a impins-o sub pat.
Din ziua aceea, sufletele copiilor s-au transformat ca prin minune. Si-au adus aminte ca batranul era tatal lor si au inceput sa se poarte cu el cu cea mai mare grija.. Acum, in afara de ceea ce primisera, mai sperau sa primeasca si banii si pentru aceasta trebuiau sa intre in gratiile batranului. De fapt, batranul a doua zi a dus banii prietenului sau. Peste cateva luni s-a imprumutat din nou pentru o zi, si iar a facut zgomot cu ei. Copiii au devenit si mai atenti cu el. Intr-o zi batranul tata a murit, dupa ce s-a bucurat de atentia lor in ultimii ani ai vietii.
S-au hotarat sa amane deschiderea lazii cu comoara pana dupa inmormantare, cand vor ramane singuri si vor fi toti de fata. L-au ingropat cu bucurie dupa care, venind acasa, au cautat cheile, le-au gasit si au descuiat lada. In lada n-au gasit insa decat un baston de care era legata o hartie pe care scria: “Cu un baston ca acesta sa fie batut parintele care isi va da averea fiilor inainte de vreme”.
Mi-a placut mult aceasta povestioara. Cred ca in ziua de astazi sunt multi parinti care fac aceasta greseala, vor sa le ofere copiilor lor totul, crezand ca astfel pot suplini timpul pe care ar fi trebuit sa-l petreaca impreuna cu ei.
Liliana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare