sâmbătă, 20 martie 2010

Bulgaria interzice culturile modificate genetic



N-am fost pana acum la bulgari sa fac piata , dar am prietene care merg acolo regulat si sunt foarte multumite si de preturi dar si de produse. In schimb de ceva vreme gasesc pe piata romaneasca multe produse bulgaresti fara aditivi si E-uri, de la branza, conserve de tot felul. Pana sa apara produsele acestea citeam pe toate etichetele sa pot fugi de chimicale si sa cumpar produse de la romanii nostri. In cazul in care guvernantii nostri isi otravesc proprii fii aproband fungicide neexperimentate nicaieri altundeva in lume, voi fi nevoita, cu durere in suflet , sa nu mai manac legume si cereale de la noi. Cel putin pentru o vreme piata bulgareasca va fi o optiune.


Articolul de mai jos este preluat de la Claudiu Tarziu

Bulgaria interzice culturile modificate genetic
Bulgarii ne-o iau din nou înainte. Măcar de i-am urma în acţiunile bune. Dar or fi guvernanţii noştri atenţi la vecini, sau au ochii lipiţi numai de Bruxelles?
Parlamentul Bulgariei a adoptat modificari la Legea care reglementeaza Organismele Modificate Genetic (OMG) care nu vor mai permite cultivarea de plante modificate genetic in tara lor.
Dupa numeroase zile de dezbateri, Parlamentul Bulgariei a votat cele mai puternice amendamente care, desi nu includ in mod specific interzicerea culturilor OMG, fac practic imposibila cultivarea acestora de catre fermieri in scop comercial sau in campuri de testare. Astfel, Bulgaria a devenit prima tara din Europa care are o lege atat de riguroasa pentru toate tipurile de culturi modificate genetic.
Partidul aflat la guvernare, GERB, a eliminat din agenda propunerea instituirii pentru o perioada de cinci ani a unui moratoriu asupra culturilor modificate genetic, deoarece a considerat ca nu este necesar. Argumentul său a fost ca amendamentele propuse de parlamentarul de dreapta Lachezar Toshev duc la imposibilitatea fermierilor de a cultiva OMG.
Indelung dezbatutele articole 79 si 80 din propunerea legislativa de modificare a Legii OMG au fost in final adoptate joi, 18 martie: prin aceste articole se interzice cultivarea plantelor modificate genetic in perimetrul zonelor protejate legal instituite prin Legea Ariilor Protejate precum si in zonele protejate care fac parte din Zona Ecologica Nationala reglementate prin Legea Biodiversitatii.
Mai mult decat atat, culturile modificate genetic nu vor fi permise pe o zona de 30 de km in jurul ariilor protejate, pe o zona de 10 km din jurul stupilor de albine si pe o zona de 7 km din jurul culturilor certificate ecologic – toate acestea ducand la o interdictie totala in intreaga tara de a cultiva plante modificate genetic.
“Ecologistii nu trebuie sa isi faca griji, sunt complet multumit, pentru ca legea este mai stricta, consolidand si protejand productia noastra traditionala si biodiversitatea”, a concluzionat Toshev (R) dupa votul din Parlamentul Bulgariei.
De la inceputul dezbaterilor din Parlament, in Bulgaria au existat numeroase proteste desfasurate de ecologisti. La randul lor protestele au contribuit la decizia finala de a sprijini consolidarea deplina a legii.


Liliana

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare