joi, 1 iulie 2010

Cuvinte duhovnicesti ale Parintelui Paisie Olaru


Azi am aranjat biblioteca si luand carte cu carte, am ajuns la o carticica veche cu Sfaturi si cuvinte duhovnicesti ale Parintele Paisie Olaru.


"Fiind seceta mare in vara anului 1990, ucenicii ii spuneau Parintelui Paisie, care zacea la pat : " Nu ploua, parinte, este seceta mare ! ". Iar el raspundea : " Sa ne rugam lui Dumnezeu cu lacrimi si sa postim, ca Domnul are de unde da, daca are cui da ! "
Dupa ce a inceput sa ploua, ucenicii i-au spus : " Parinte Paisie, ploua afara !". Iar el a inceput a plange in pat si a zis ucenicului sau de chilie, monahul Gherasim : " Ada-mi si mie un pahar cu apa de ploaie de afara sa beau, ca cine stie ale cui sunt lacrimile acestea !"

"O alta scrisoare de mingaiere catre una din ucenicile sale din Manastirea Agapia :

Maica Mihaela,

... Sa te lasi in mana Domnului, ca lutul in mana olarului. Olarul, cand vrea sa faca o oala mai de pret, o da de doua-trei ori prin foc, o caleste si o ciupeste pana se face dupa placerea lui. Asa si fratia ta, nu vei pleca ( la Domnul ) pana ce nu vei fi gata. Nu va mai fi nevoie de oarecare pregatire mai sigura. Pana atunci sa fii linistita si spune-i maicii Magdalena, daca doreste mantie, sa faca canonul fratiei tale, 600 de inchinaciuni si 100 de metanii. Iar fratia ta sa faci inchinaciuni cat de mici, pe cat poti, ca de la cel bolnav nu cere Domnul canon, ci sa rabae boala cu multumire, fara de cartire.

Asadar, sa fii in pace, sa nu te obosesti, si cand si unde va fi voia lui Dumnezeu, ne vom vedea. Apa trece si pietrele raman. Ispitele vin si se inlocuiesc unele pe altele pana la ultima rasuflare.
Si dupa ce vom trece noi dincolo, nici in urma n-o sa ne uitam.
Acolo e lumina lina, luna e intotdeauna plina,
Soarele niciodata nu asfinteste, iar clima nu se raceste.
Pasarile-acolo canta frumos si lauda pe Domnul Hristos.
Ingerii neincetat slavoslovesc, cantand slava Imparatului ceresc.
Iar Maicuta Domnului sta de-a dreapta Fiului.
Acolo sa dorim sa fim, in vecii vecilor.
Amin !
Iar pana atunci trebuie rabdare, cat putem duce in spinare !

Paisie



Cu drag,
Liliana

3 comentarii:

  1. ...ca de la cel bolnav nu cere Domnul canon,...

    dar de la cel sanatos doreste Dumnezeu diferite penitente si canoane chinuitoare??
    unde scrie si la ce folosesc??

    RăspundețiȘtergere
  2. Cuvantul "canon" inseamna indreptare si nu pedeapsa. Tot ceea ce Biserica spune de peste 2000 de ani se dovedeste acum a fi bun si folositor omului. Ma refer la post, rugaciune, comuniunea oamenilor, etc.
    Eu cred ca fiecare trebuie sa-si cunoasca masura prin parintele sau duhovnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un Sfant spunea ca a admira ascezele celor Inalti este una si a le aplica dintr-o data in propria viata este o nesocotinta.Uneori nici macar nu le intelegem si este mai bine asa, pt ca noua ni se potriveste altceva la varsta noastra.Duhovnicul ne poate fi o buna oglinda varstei noastre spirituale si in genere chiar si sfatul celor pe carei intalnesti in calea Vietii.De aia suntem impreuna calatori ca sa ne ajutam la masurile noastre.Legea este pt om si nu invers,deci este luminatoare nu strangulatoare a vietii care mai este in noi.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare