duminică, 5 decembrie 2010

Îndreptãtor credintei si chip blândetelor...


"Îndreptãtor credintei si chip blândetelor, învãtãtor înfrânãrii te-a arãtat pe tine turmei tale Adevãrul lucrurilor. Pentru aceasta ai câstigat cu smerenia cele înalte, cu sãrãcia cele bogate. Pãrinte ierarhe Nicolae, roagã pe Hristos Dumnezeu, sã mântuiascã sufletele noastre."(Troparul Sf. Nicolae)


Urmas al apostolilor si arzator imitator al Domnului nostru Iisus Hristos, coloanã vie a Bisericii prin zelul sãu în apãrarea credintei si model al Sf. Ierarhi prin grija sa pastoralã, Sf. Nicolae a fost pentru credinciosii sãi un adevãrat mijlocitor al harului lui Dumnezeu.

Dau mãrturie despre aceasta numeroasele sale minuni asupra celor sãraci, asupra celor care suferã nedreptãti si asupra tuturor celor care reclamã ajutorul sãu.
Sf. Nicolae s-a nãscut în provincia Lycia, din Asia Micã, la sfârsitul secolului al III-lea, într-o familie de crestini, multã vreme lipsitã de copii.

Pios si rezervat, educat în scrierile sfintilor, a fost hirotonit, încã de tânãr, preot de cãtre unchiul sãu, Arhiepiscopul Nicolae. Privegherile, postul, rugãciunea, au fost virtutile în care tânãrul cleric excela de mult timp.

Ca episcop în Mira Lyciei nu a întârziat sã împiedice înjosirea a trei fete pe care tatãl lor, constrâns de datorii, vroia sã le ducã în casele de prostitutie. Sfântul a reusit, în trei rânduri, sã-i dea acelui tatã destul aur pentru a le mãrita.

Pentru credinciosii sãi, a fost întotdeauna o prezentã vie a lui Hristos.
Nu a existat necaz pentru care el sã nu compãtimeascã, nu a existat nedreptate pe care el sã nu o îndrepteze, nu a fost neîntelegere pe care el sã nu o aplaneze. Atât în timpul vietii cât si dupã moarte, Sf. Episcop a intervenit în chip minunat pentru a-i proteja pe cei care se aflau în primejdii si, în special, pe cei care cãlãtoreau pe mare.

Sf. Nicolae, alãturi de Sf. Gheorghe, este unul din sfintii cei mai populari ai Bisericii. Tãri ca Rusia, biserici, orase, copii, elevi, marinari, negustori, farmacisti, îl revendicã pe Nicolae ca sfântul lor ocrotitor.

La multi ani, tuturor care poarta numele Sfantului Nicolae!
Cu drag,
Liliana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare