sâmbătă, 12 februarie 2011

Inceputul Triodului

În calendarul crestin-ortodox gãsim pentru ziua de astãzi – 13 februarie – mentiunea: “Inceputul Triodului”.

Dar, ce este Triodul?

Etimologic, cuvântul provine din grecescul triodion, care se traduce prin “trei ode”. Practic, în viata liturgicã, Triodul are douã sensuri:


a) Triodul este una dintre cele trei mari perioade ale anului liturgic. Numitã si perioada prepascalã, Triodul precede perioada Penticostarului (opt sãptãmâni de la Pasti) si urmeazã perioadei celei mai lungi, Octoihul. Timpul Triodului tine de la Duminica Vamesului si a Fariseului (astãzi) si pânã în Sâmbãta Mare (înainte de Pasti), în total 10 sãptãmâni care ne pregãtesc si ne provoacã la o sincerã cercetare de sine si la un serios demers al întregii noastre fiinte pentru întâlnirea si vietuirea cu si în Hristos cel rãstignit si înviat.

b) Triodul este si cartea de cult care cuprinde cântãrile, citirile si regulile tipiconale din perioada liturgicã a Triodului . Denumirea cãrtii provine de la numãrul odelor (cântãrilor) din canoanele utreniei acestei perioade. Spre deosebire de canoanele cuprinse în Octoih (carte) si Minei (carte ce cuprinde slujbele sfintilor dintr-o lunã) în Triod acestea nu sunt formate din nouã ode ci de regulã numai din trei. Compunerea celor mai multe canoane ale Triodului a fost fãcutã de Sfântul Teodor Studitul († 826) si de fratele acestuia, Iosif († 830).

Pr. Sabin Vodã ,
aici

si cateva cantari specifice acestei perioade...




Liliana

3 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare