marți, 15 noiembrie 2011

Postul este prin excelenta o stare a Bisericii

În întelepciunea ei, Biserica a rânduit ca înaintea fiecãrei mari sãrbãtori sã fie o perioadã specialã, de pregãtire a crestinului, prin post si rugãciune. Astfel, în fiecare an, la 15 noiembrie începe Postul Crãciunului

Pentru noi cei de astãzi a posti este tot mai greu. De ce? Pentru cã, în primul rând, nu mai cunoastem sensul adevãrat al postirii. A posti nu înseamnã doar sã nu mãnânci carne, lapte si ouã ci mult mai mult. E nevoie de o întelegere mai profundã a omului- trup si suflet: trupul exprimã persoana, este templu al Duhului Sfânt pe care suntem chemati sã-l curãtim si sã-l transfigurãm împreunã cu sufletul. A posti înseamnã, deci, a ne îngriji în aceeasi mãsurã de trup si de suflet. Postul cel adevãrat, zice Biserica în cântãrile sale, este înstrãinarea de rãutate, înfrânarea limbii, lepãdarea mâniei, depãrtarea de pofte, de clevetire, de minciunã si de jurãmântul mincinos.
Pentru a ajunge însã la aceastã mãsurã a postului duhovnicesc o treaptã absolut necesarã este împlinirea postului trupesc. Acesta nu este un simplu regim alimentar ci este mai ales un mijloc de disciplinare a simturilor, a instinctelor si a întregi noastre fiinte. Temeiul sau argumentul acestui post trupesc (alimentar) îl avem din exemplul vietii edenice (raiul) si din experienta de veacuri a Bisericii.
Pe de altã parte, se uitã un lucru esential: postul este prin excelentã o stare a Bisericii, o împreunã lucrare a tuturor si a fiecãruia în parte pentru dobândirea Împãrãtiei lui Dumnezeu.
Si nu în ultimul rând postul - acum Postul Crãciunului - este vremea în care trebuie si putem sã ne înmultim rugãciunile si sã ne curãtãm sufletul mãrturisindu-ne pãcatele, greselile si neputintele prin Taina Spovedaniei. Astfel, fiind pregãtiti sufleteste si trupeste, sã putem primi înlãuntrul fiintei noastre, asa precum odinioarã ieslea din Bethleem, pe Hristos cel viu, arvuna vietii noastre.
Doar înteles astfel postul îsi justificã sensul si exprimã în acelasi timp semnul libertãtii si al biruintei vointei. Îndrãzniti, acesta este îndemnul lui Hristos.
Pr. Sabin Vodã



sursa



Va doresc post cu folos!



Cu drag,
Liliana

6 comentarii:

  1. Iti doresc un post cu folos duhovnicesc!
    O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Post cu nevoinţă după putere, cu liniste şi pace, cu bucurie şi gând senin, dragă Liliana!

    RăspundețiȘtergere
  3. Loredana, Mariana, multumesc.Post binecuvantat va doresc si eu!

    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Liliana, minunata postarea. Multumesc! Post cu roada buna, vorba Marianei, iti doresc si tie!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare