miercuri, 2 ianuarie 2013

"Nu locul mantuie, ci inima si voia intoarsa catre Dumnezeu..."


O idee gresita pe care oamenii si-o fac uneori este aceea ca numai monahii sunt chemati la sfintenie. Insa cartile cu vietile sfintilor casatoriti vorbesc limpede ca toti au aceasta chemare. In viata Sfintei Iuliana de Lazarov, pomenita astazi 2 ianuarie, citim ca „ dumnezeiescul Efrem” zice:”Cum poti spune ca nu ne putem mantui in lume? De voiesti, iti voi spune tie pe scurt: nu locul mantuie, ci inima si voia intoarsa catre Dumnezeu. Adam in rai fiind si in mare liniste a cazut, pe cand Lot intre sodomiti, ca in mijlocul valurilor marii, s-a mantuit” si tot in aceeasi viata:”Ma bucur ca ai ajuns sa vezi ca o viata traita in lume poate fi la fel de buna in ochii lui Dumnezeu ca si una traita in manastire. Cu adevarat, numai tinerea poruncilor lui Dumnezeu, dragostea fata de toti si un adevarat simtamant de smerenie sunt cele ce au insemnatate, orice am fi noi”
Locul Sfintei Sfintei Iuliana din Lazarevo  in aghiografia moscovita este intrucatva unic. Nu a fost nici printesa, nici ctitor de manastiri, ci o femeie simpla, casatorita , mama a 13 copii (6 i-au murit de mici, iar 2 ca adulti). De altfel, viata Sfintei Iuliana a fost scrisa chiar de catre unul dintre fiii sai.
Prin "hotararea ce buna” si "dorinta de mantuire” pe care le-a dobandit inca din copilarie si le-a pastrat intreaga viata, Sfanta Iuliana din Lazarevo s-a asemanat celor doua femei cu viata sfanta pe care Dumnezeu i le-a randuit spre pilda Sfantului Macarie Egipteanul, dupa cum aflam din Pateric.


Sfantul Macarie a zis: “Cu adevarat, nici fecioare, nici maritate, nici monah, nici mirean, ci hotararea cea buna o cauta Dumnezeu, primind-o pe ea ca pe insasi fapta, si fiecaruia, dupa alegerea cea de buna voie, ii da pe Duhul Sfant, Cel ce indrepteaza viata tuturor celor ce vor sa se mantuiasca.”

 







Photobucket

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare